fredag 28 mars 2014


Att göra smör av grädde

Förr var det lite festligt att få ha smör på brödet, speciellt om man var fattig. Idag fick vi prova att göra smör av vispgrädde. 

Vi började med att göra en hypotes. 
Vi fick fundera på vilket som går snabbast. Elvisp, ballongvisp, handvisp eller matberedare. 
Vi trodde att det var antingen matberedaren eller elvispen. Vi tänkte att det går fortare att få in luft i grädden med en elmotor.
Vi märkte att elvispen var snabbast. Det blev vassle i botten.
Ballongvispen och handvispen tog nästan lika lång tid. Det var jobbigt men roligt att vispa för hand.
Matberedaren var lätt att jobba med.
Vi hällde i lite salt för smakens skull.

Resultat:
elvisp 8 min.
matberedaren 10 min
ballongvisp 12 min
handvisp 13 min


Vår slutsats är att:
Det går lite snabbare och lättare med en elvisp eller matberedare men handvisparna var inte långt efter. Det var jobbigt att vispa för hand.

Vi har lärt oss att:
Grädde kan bli smör.
För att grädde ska bli tjockt vispar man ner luft. När man fortsätter att vispa kladdar fettkulorna i grädden ihop sig och luften pressas bort. 
Det som blir kvar kallas vassle. Det kan man använda när man bakar.
Smör blir hårt (fast) utan att vara i kylskåpet. Det blir ännu hårdare (fastare) i kyla.
Smör har mindre volym än grädde.

Det var gott med riktigt smör på det nygräddade brödet.



Hälsingar från "lönn-gruppen" 2c och 2d

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar